Czytelnia

Zrób profesurę z kawy
Kawa w plenerze – jaki zaparzacz wybrać?

Kawa w plenerze – jaki zaparzacz wybrać?

Tobie też kawa w plenerze smakuje najbardziej? Sądzisz, że nigdy nie pachnie tak pięknie jak w krystalicznym górskim powietrzu albo nigdzie nie smakuje tak dobrze jak na werandzie domku letniskowego? A może nie wyobrażasz sobie wyprawy rowerowej bez rytualnego zaparzenia kawy w połowie trasy? W takim razie czytaj dalej i sprawdź, jak zaparzacz wybrać do [...]

C jak… cappuccino

C jak… cappuccino

Dzisiaj w słowniku "cappuccino". Napój kawowy, który podbił cały świat. Najczęściej sprzedająca się kawa chyba w każdej kawiarni. W czym tkwi sekret dobrego cappuccino? A czego lepiej się wystrzegać? Wszyscy znają cappuccino. Można je wypić w każdej kawiarni, albo zrobić w domowym ekspresie. Ale jak to bywa z tym, co wszyscy znają i robią - [...]

Kawa w Trieście

Kawa w Trieście

A może byśmy tak, najmilsi, wpadli na kawę do Triestu? Z centrum Polski to tysiąc kilometrów, w większości autostradą. Wyjeżdżając wcześnie rano, w słoneczne popołudnie moglibyśmy wypić ponoć najlepszą kawę we Włoszech. W którejś z legendarnych kawiarni lub na największym w Europie placu z widokiem na morze.  O tym, że najlepszą kawę na południu Europy [...]

Frenchpress: 6 największych zalet

Frenchpress: 6 największych zalet

Pyszna kawa, którą przygotujesz bez drogiego sprzętu i specjalistycznych umiejętności. Idealna w domu, biurze lub domku letniskowym. W dowolnej ilości. Na każdą kieszeń. Poznaj frenchpress - najbardziej uniwersalny zaparzacz do kawy (i nie tylko do niej). Frenchpress jest tani  To chyba najtańsze urządzenie do parzenia kawy. Ceny frenchpressów zaczynają się od 30 złotych. Zasada działania [...]

Jak mielić kawę do tradycyjnego parzenia?

Jak mielić kawę do tradycyjnego parzenia?

Sypanka może świetnie smakować, ale trzeba ją umiejętnie przyrządzić. A wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniej kawy i prawidłowego zmielenia. A zatem jakie ziarna wybrać i jak mielić kawę do tradycyjnego parzenia? Te i podobne pytania otrzymałam za pośrednictwem formularza kontaktowego od osoby, która przeglądała stronę w poszukiwaniu informacji o tym, jak poprawić smak kawy [...]

B… jak blend, body i brewing

B… jak blend, body i brewing

Kolejna odsłona słownika kawowego. Czytaj i stawaj się ekspertem. Blend To mieszanka różnych ziaren kawy. Mieszanki komponuje się zwykle z myślą o ekspresach ciśnieniowych, ale w ostatnich latach na popularności zyskują również mieszanki do ekspresów przelewowych. Tworzenie blendów wysokiej jakości to popis kunsztu roastera (człowieka wypalającego kawę).  Po co w ogóle mieszać kawę? Powody mogą [...]

Caffè Marocchino

Caffè Marocchino

Czy Caffè Marocchino pochodzi z Maroka? I co mają do niej kapelusze, Humphrey Bogart i Bar Carpano? Dowiedz się więcej o caffé marocchino – skąd pochodzi, jak jest robiona i skąd wzięła się jej nazwa. To jedna z tych kaw, które ludzie kochają – słodka, złożona z warstw i pięknie prezentująca się w szklanym naczyniu. [...]

Cafe cubano – słońce w filiżance

Cafe cubano – słońce w filiżance

Kawę kubańską zrobisz w domu, a poczujesz się jak w Hawanie albo na... Florydzie. Przepis jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Przeczytaj i dowiedz się, jak zrobić prawdziwe cafe cubano. Mimo że kawa pochodzi z Kuby, to dziś jest popularna w wielu krajach latynoskich. A chyba najbardziej na Florydzie. Miami ma bowiem jedną z [...]

Mleko roślinne do kawy – dla kogo i jakie?

Mleko roślinne do kawy – dla kogo i jakie?

Nie wyobrażasz sobie kawy bez mlecznej pianki i tego wyjątkowego połączenia smaków? Nie musisz. Rynek alternatyw roślinnych szybko się rozwija i już za chwilę to kawa z roślekiem może być smaczniejsza. Zobacz, dlaczego warto ograniczyć mleko i jak wybrać najlepsze mleko roślinne do kawy. Według branżowych statystyk około 90% kaw sprzedawanych w kawiarniach to kawy [...]

A jak: alternatywy, americano i arabika

A jak: alternatywy, americano i arabika

Pierwsza odsłona słownika kawowego. Hasła na bieżąco publikuję na Facebooku i Instagramie. Tutaj trafiają zbiorczo - podpięte pod daną literę. Bo dobra kawa to kwestia wiedzy. Alternatywy Potoczna, zbiorcza nazwa dla kawy przygotowywanych metodami alternatywnymi (ręcznymi). Do metod tych zalicza się parzenie w dripie, chemeksie, aeropresie i wielu innych prostych urządzeniach, które działają na zasadzie [...]

50 twarzy kawy: Espresso Romano

50 twarzy kawy: Espresso Romano

Poznaj kawę kojarzoną z okolicami Neapolu. Bez trudu przygotujesz ją w domu (np. w kawiarce). Można ją podawać na ciepło, na zimno, z mlekiem lub bez. Podobno idealna na kaca. To kombinacja 3 składników: espresso, cytryny i łyżeczki cukru. Niektórzy dają plaster cytryny, inni wyciskają sok z tego plastra, ale są też zwolennicy kandyzowanej cytryny. [...]

50 twarzy kawy: kawa z masłem

50 twarzy kawy: kawa z masłem

Kilka lat temu świat ogarnęła moda na kawę z masłem (Butter Coffee), nazywaną też kuloodporną (Bulletproof Coffee). Wciąż jest żelaznym punktem zimowego menu wielu kawiarni, a tysiące ludzi robi ją codziennie rano w domu. Jak to się stało, że coś tak, wydawałoby się, obrzydliwego podbiło świat? I skąd w ogóle pomysł? Popularność kawy maślanej zawdzięczamy [...]

co jeszcze chcesz wiedzieć?

Na blogu nie ma odpowiedzi na Twoje pytania?
Zgłoś temat kolejnego artykułu.

Wymagana zgoda