Café Cubano – słońce w filiżance

Kawa i deser w jednym? Mała kawa z wielką dawką energii? Cafe Cubano z łatwością przygotujesz w domu. A poczujesz się jak w podróży.

Mimo że kawa pochodzi z Kuby, to dziś jest popularna w wielu krajach latynoskich. A chyba najbardziej na… Florydzie. Miami ma bowiem jedną z największych na świecie społeczności kubańskich – w mieście i jego okolicach żyje ponad milion Kubańczyków.

Pora zatem wyjaśnić, czym jest café cubano. To połączenie esencjonalnej kawy – wręcz kawowego koncentratu – z dużą ilością kawy. Brzmi zwyczajnie, prawda? Czym więc różni się od espresso z cukrem?

Musimy zacząć od tego, że kawa na Kubie ma zupełnie inny status niż w Polsce. Budzi sentymentalne skojarzenia z rodziną i przyjaciółmi. Każdy Kubańczyk ma – trochę jak my rosół – swoje wyobrażenie prawdziwego cubano. Czyli takiego, jak robiła babcia. Dlatego poszczególne receptury mogą się nieco różnić, a każdy będzie uważał swoją za tę właściwą.

Ale jest kilka żelaznych reguł. Przede wszystkim najczęściej używa się naturalnego brązowego cukru lub odmiany demerrara. Możesz użyć białego, ale to trzcinowy nadaje charakterystyczny smak. Musi być go naprawdę dużo – żeby wyszedł syropowaty, gęsty przysmak. Cukier można ubić z pierwszymi, najbardziej skoncentrowanymi kroplami kawy – wtedy kawa będzie jeszcze bardziej lepka.

W kawiarniach napój przyrządza się oczywiście na bazie espresso, a cukier z kawą ukręca się w dzbanuszku do espresso. Jednak tradycyjnie kawę tę Kubańczycy parzyli i nadal parzą w domach za pomocą kawiarki.

Jak przygotować kubańską kawę w domu?

A zatem spokojnie możesz przyrządzić ją u siebie – szczególnie, że nie wymaga żadnych wymyślnych składników.

Możesz to zrobić w taki sposób:

  • Do małej filiżanki wsyp sporo cukru (min. 1-2 łyżeczki na porcję kawy – im więcej cukru, tym pełniejsza pianka);
  • Nastaw kawę w kawiarce;
  • Kiedy wypłyną pierwsze krople kawy, wlej je do filiżanki z cukrem – łyżeczkę lub więcej (w zależności od ilości cukru);
  • Odstaw kawiarkę na kuchenkę – niech kawa dalej się parzy;
  • W tym czasie ubij kawę z cukrem za pomocą łyżeczki lub małej ubijaczki – powstanie pianka nazywana espumita lub espuma (trochę jak nasz kogel-mogel);
  • Resztę zaparzonej kawy wlej do innej filiżanki;
  • Na kawę ostrożnie nałóż łyżką espumitę.

Jeśli masz ekspres do kawy, ustaw go na najbardziej skoncentrowaną kawę. Pierwsze krople spróbuj złapać do filiżanki z cukrem, a resztę do innego naczynia – wymaga to pewnej zręczności i na pewno jest łatwiejsze, kiedy masz dwie wylewki w ekspresie. Dalej postępuj tak samo jak w wersji z kawiarką.

Kawy na bazie café cubano

Kubańczycy i kawiarnie znajdujące się w ich społecznościach przygotowują różne odmiany cafe cubano. Jedną z nich jest cortadino – to cubano polane spienionym mlekiem.

Inną ciekawą wersją jest colada, która pokazuje jak społecznym napojem jest dla Kubańczyków kawa – do styropianowego kubka parzy się od 3 do 6 porcji espresso i przyrządza według podstawowej receptury. Do dużego kubka z kawą, dostaje się kilka małych kubeczków, do których przelewa się poszczególne porcje, by cieszyć się kawą z przyjaciółmi.

Jest też kubańska odmiana cafe con leche, czyli kawy przyrządzanej mniej więcej w równej ilości kawy i spienionego mleka – w tym przypadku kawy z ubitym cukrem.

Dobra kawa do domowego café cubano to?

Historycznie cubano robione było z taniej kawy, najczęściej brazylijskiej robusty. Ziarna były ciemno palone – taki styl palenia jeszcze do niedawna dominował na rynku, a też ukrywał niedostatki gorszej kawy. Zaś w połączeniu z dużą ilością cukru gorycz charakterystyczna dla mocno palonej kawy, nie była tak nieprzyjemna.

Dzisiaj mamy większy wybór i możemy użyć kawy ciemniej palonej, ale nie przepalonej. Nadal będzie dobrze komponowała się z cukrem, a zachowane będą charakterystyczne smaki i aromaty dobrej kawy. A dzięki temu nie musimy kupować paczki bardzo mocno palonej kawy, która będzie nadawała się do wypicia tylko w tej formie.

Z moich kaw najlepiej sprawdzi się Inspirująca, czyli blend kaw z Ameryki Południowej. Kawa ta jest na tyle wyrazista, że cukier raczej wydobędzie jej smaki niż je zdominuje. A sama kawa jest idealnym ziarnem do automatycznych ekspresów ciśnieniowych – sprawdzi się też w kawiarce, jeśli lubisz kawy mocniejsze w smaku. Drugim wyborem jest Włoska – dodatek robusty, lekka goryczka i najniższa kwasowość czynią ją dobrą bazą pod słodkie kawy. Obie kawy świetnie łączą się też z mlekiem lub jego roślinnymi odpowiednikami, więc możesz poeksperymentować również z białymi wersjami cubano (jeśli masz kawiarkę, mleko/rośleko możesz świetnie spienić we frenchpresie).

Cafe cubano to kawa i deser w jednym. Dzięki kofeinie i cukrowi zastrzyk dobrej energii gwarantowany 😉

Skomentuj