Brewing: drip i aeropress

Co to są alternatywne metody parzenia kawy (np. drip i aeropress)? Dlaczego stają się tak popularne? Jak wydobyć za ich pomocą maksimum aromatu i smaku? Jak smakuje dobrze zaparzona kawa, a jak rozpoznać i zrozumieć błędy popełnione podczas przygotowania? Od czego zacząć (w domu lub w kawiarni)?

Dla kogo?
Dla profesjonalistów i pasjonatów kawy. Zawodowi bariści poszerzą warsztat pracy o poprawnie stosowane metody alternatywne, a pasjonaci nauczą się parzyć doskonałą kawę w warunkach domowych.

Program i charakter szkolenia
Szkolenie będzie miało charakter warsztatowy. Jednak aby intensywna praktyka przyniosła maksimum korzyści zostanie poprzedzona niezbędną dawką teorii – dzięki temu eksperymenty z kawą będą bardziej świadome, a uzyskana wiedza trwalsza i pozwalająca na dalszy, już samodzielny rozwój.

Zakres tematyczny:

• Poznanie oczekiwań i dotychczasowej wiedzy uczestników
• Czego szukamy w kawie? Obiektywne kryteria opisu i oceny
• Omówienie sprzętu/narzędzi
• Cupping (degustacja kaw) wprowadzający
• Zaparzenie czterech kaw i omówienie ich zgodnie z metodologią Brewed Coffee Compass (ekstracja vs. moc, podstawowe parametry: mielenie, czas, proporcje)
• Samodzielne parzenie kawy przez uczestników (cz.1) – świadome operowanie podstawowymi parametrami
• Omówienie dodatkowych parametrów, które wpływają na parzenie: jakość wody, temperatura, ilość zalań, sposób zalania, siła strumienia
• Ponowny cupping (inna kawa)
• Samodzielne parzenie nowej kawy (cz.2) – uczestnicy dobierają recepturę i optymalne parametry, starając się uzyskać pożądany efekt
• Sesja pytań i odpowiedzi

Uczestnicy otrzymują opracowane przez nas syntetyczne materiały szkoleniowe oraz certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.

 Informacje organizacyjne:

➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź)
➡ Prowadzenie: Mikołaj Bielawski, headbarista OiW odpowiedzialny za kontrolę jakości kawy
➡ Liczba uczestników: 3-4 os.
➡ Liczba godzin: 4
➡ Inwestycja: 390 zł/os.

Jeśli przed podjęciem decyzji, potrzebujesz dodatkowych informacji lub rady, zapraszamy do kontaktu. Możesz napisać: [email protected] lub [email protected] albo zadzwonić: 884-330-036.

 

O nas:

Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA z zakresu Sensory Skills na poziomie Intermediate. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2018 i 2019, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver], Błażeja Walczykiewicza [autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction i międzynarodowy sędzia)] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.