Espresso

Jak przygotować optymalne espresso? Co wpływa na jego smak? Co trzeba wiedzieć, żeby mieć pełną kontrolę nad jego jakością? Każde ziarno wymaga indywidualnego podejścia. Nauczymy Cię, jak świadomie zaparzyć najlepsze espresso z każdej kawy.

Dla kogo?
Szkolenie adresowane jest zarówno do profesjonalistów, jaki i pasjonatów, czyli do baristów, kandydatów na baristów i home baristów.

Charakter i program szkolenia:
Szkolenie będzie miało charakter warsztatowy. Jednak aby intensywna praktyka przyniosła maksimum korzyści zostanie poprzedzona niezbędną dawką wiedzy teoretycznej – dzięki temu ćwiczenie przy ekspresie będzie bardziej świadome i efektywne.

Zakres tematyczny:

  • doza, uzysk, czas
  • moc i ekstrakcja kawy
  • technika parzenia
  • działanie ekspresu i młynka + programowanie przycisków
  • optymalna receptura dla kawy speciality
  • optymalna receptura dla kawy ciemnopalonej

Uczestnicy otrzymują opracowane przez nas materiały szkoleniowe oraz certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.

Informacje organizacyjne:
Czas trwania:  godz. 16.00 – 20.00
Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź)
Prowadzenie: Mikołaj Bielawski, barista odpowiedzialny w „OiW” za kontrolę jakości i ustawianie espresso
Liczba uczestników: 3-4 os.
Inwestycja: 360 zł

O nas:

Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA z zakresu Sensory Skills na poziomie Intermediate. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.