Home barista – ekspres ciśnieniowy

Szkolenie adresowane do pasjonatów kawy, którzy chcieliby ze swojego domowego ekspresu wycisnąć maksimum: smaku, aromatu i jakości.

Program:

● Jak rozpoznać dobrą kawę?
● Cupping, czyli degustacja kaw różnej jakości
● Świadome czytanie etykiet na paczkach
● Jakość, cena, marketing kawy – porównanie kaw „przemysłowych” i kaw specialty
● Poprawne espresso i americano
● Podstawy spieniania mleka i podstawowy wzór latte art (serce)
● Cappuccino i latte macchiato
● Sesja pytań i odpowiedzi

Informacje organizacyjne:

➡ Czas trwania: godz. 11:00-17:00
➡ Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź)
➡ Prowadzenie: Michał Sobolewski
➡ Liczba uczestników: 3-4 os.
➡ Liczba godzin: 6
➡ Inwestycja: 540 zł

 O nas:

Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA z zakresu Sensory Skills na poziomie Intermediate. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.