Kompletny kurs baristyczny

Chcesz zostać baristą? Marzysz o otworzeniu własnej kawiarni, a nigdy nie pracowałeś w takim miejscu? A może planujesz wyjazd za granicę i potrzebujesz umiejętności, które pozwolą Ci bez trudu znaleźć pracę w każdej większej miejscowości na świecie? Albo po prostu dojrzałeś do decyzji o rozwijaniu swojej kawowej pasji?

To szkolenie jest dla wszystkich, którzy chcą w krótkim czasie zdobyć jak najwięcej wiedzy i umiejętności potrzebnych do profesjonalnej pracy z kawą. Jest też doskonałą okazją do sprawdzenia się w roli baristy i poczucia klimatu pracy w kawiarni.

Program kursu

Na program szkolenia składa się 5 podstawowych modułów:

  • Profesjonalna wiedza o kawie + współczesne trendy kawowe
  • Podstawy sensoryczne (m.in. praca z aromatami i roztworami, degustacje wielu rodzajów kaw)
  • Obsługa profesjonalnego ekspresu + ustawianie ekspresu i młynka+ programowanie przycisków
  • Wiedza nt. ekstrakcji + prawidłowe przygotowanie espresso
  • Kawy mleczne + latte art
  • Alternatywne metody parzenia kawy (drip, aeropress, chemex) + kawy specialty
    Program realizujemy w 16 godzin.

Co wyróżnia nasze szkolenia?

  • Pracujemy w małych grupach (max 4 os), żeby każdemu zapewnić możliwość praktycznej nauki.
  • Szkolenie ma charakter warsztatowy – skupiamy się na ćwiczeniach, ale poprzedzamy je niezbędną dawką wiedzy.
  • Priorytetem jest dla nas przygotowanie uczestników do samodzielnej pracy przy ekspresie i z „alternatywami”.
  • Uczestnicy otrzymują materiały poszkoleniowe oraz certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu.
  • Osobom zainteresowanym udzielamy też wskazówek na temat dalszego rozwoju kawowego. Podpowiadamy, skąd czerpać rzetelną wiedzę i jak ćwiczyć zmysły potrzebne w zawodzie baristy.
  • Osobom zainteresowanym doradzamy również w wyborze sprzętu i kawy do samodzielnych eksperymentów.
  • Osoby chcące się dalej rozwijać otrzymują dostęp do naszej biblioteczki kawowej.

Nasi trenerzy to doświadczeni bariści, mający na swoim koncie również występy i sukcesy w kawowych mistrzostwach Polski (w różnych kategoriach).

Informacje organizacyjne

●Czas trwania: 16 godzin rozłożone na 2 dni
godz. 11:00 – 19:00 (ndz) i 10:00-18:00 (pn)
●Prowadzenie: Michał Sobolewski
● Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź) – możliwość bezpłatnego zaparkowania pod budynkiem
● Liczba uczestników: 3-4 os.
● Inwestycja: 1099 zł

***
O nas: Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA z zakresu Sensory Skills na poziomie Intermediate. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver], Błażeja Walczykiewicza [autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction i międzynarodowy sędzia] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.