Kawiarka i frenchpress

Chyba żaden inny zestaw urządzeń do parzenia kawy nie jest tak tani i zarazem tak uniwersalny. Idealnie nadaje się na rozpoczęcie domowej przygody z kawą specialty i do parzenia kaw tradycyjnych.

W kawiarce zaparzysz esencjonalną, aromatyczną kawę. Niektórym zastępuje ona espresso. Inni dodają do naparu z kawiarki gorącej wody i otrzymują odpowiednik americano. To idealne urządzenie, aby cieszyć się tradycyjnymi nutami kawowymi, przypominającymi czekoladę, orzechy lub karmel. Albo kawami w stylu włoskim, ciemniej palonymi. Niestety, łatwo też w nim zepsuć kawę – przygotować popiołowy, mętny napar o zapachu spalonej gumy i smaku popielniczki.  Dzięki szkoleniu unikniesz typowych błędów użytkowników kawiarki.

Natomiast frenchpress to najprostsze urządzenie do eksperymentowania z całą paletą smaków i aromatów kawy specialty. Jeśli kupisz kawę w kawiarni, już zmieloną, nie potrzebujesz niczego poza czajnikiem i filtrowaną wodą.

A jeśli połączysz te dwa urządzenia, możesz robić w domu cappuccino albo latte. A nawet rysować proste wzoru (choć do tego pewnie dzbanek by się jeszcze przydał ;-)). W kawiarce zrobisz bazę kawową, a we frenchpressie idealnie ubijesz mleko.

Podczas warsztatu nauczysz się m.in:

• Prawidłowego przyrządzania kawy w kawiarce
(woda, ubijanie, gotowanie, proporcje)
• Doboru kawy i grubości mielenia do kawiarki
• Odróżniania kaw przemysłowych od kaw wysokojakościowych
• Parzenia kawy we frenchpressie
(proporcje, czas parzenia, metoda tradycyjna i wg Jima Hoffmanna oraz nasze wskazówki)
• Doboru kawy i grubości mielenia do frenchpressa
• Ubijania mleka we frenchpressie
(temperatura, tekstura, podstawy rysowania)
• Receptur na kawy mleczne

Informacje organizacyjne

Termin i czas trwania: 22 listopada 2019, godz. 17:00 – 19:30
Miejsce: kawiarnia „Owoce i Warzywa” w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83, Łódź)
Liczba uczestników: 3-4 os.
Inwestycja: 290 zł