Jesteśmy polskim ambasadorem projektu SuCH realizowanego przez berlińską palarnię kawy specialty Populs Coffee Roastery. Populus to niezależna, rodzinna firma z korzeniami skandynawskimi, z którą od dwóch lat łączą nas silne relacje biznesowe oparte na wspólnych wartościach. Palarnia znana jest z wypalania jednych z najlepszych mikrozbiorów kawy na świecie.

SuCh to projekt wyrastający z tych doświadczeń, a jednocześnie w zupełnie inny sposób organizujący cały łańcuch współpracy przy uprawie i dostarczaniu kawy do końcowych klientów.

Nazwa projektu wzięła się z hasła „Sustainable Choice” (zrównoważony wybór). Chodzi o wybór, który jest alternatywą dla złej kawy. Złej, czyli takiej, która uprawiana jest w sposób niszczący środowisko naturalne. Złej, czyli związanej z wyzyskiem osób, które ją zbierają. Złej, czyli takiej, która pochodzi z niesprawiedliwego handlu, pogrążającego afrykańskie lub południowoamerykańskie społeczności w coraz większej biedzie.

Pod znakiem SuCH będą pojawiały się sezonowe, pyszne i zarazem powtarzalne kawy, idealne do parzenia i serwowania w kawiarni, pozyskane w etyczny i ekologiczny sposób, zmieniającą na lepsze społeczności, które ją uprawiają. Bo jak mówi Henrik, „kawa specialty nie musi być skomplikowana”. Ale musi być dobra i czynić dobro. Dlatego oferuje kawę, która jest stanowi idealny balans między jakością i ceną.

Dzieje się tak dzięki organizacji całego łańcucha w oparciu o transparentność i uczciwy podział zysków. Dzięki temu możliwe jest dbanie o ludzi i środowisko w miejscach, gdzie kawa jest uprawiana. A farmerzy zyskują stabilność, dzięki której mogą zwiększyć skalę swojej działalności i zacząć utrzymywać się z uprawy kawy.

Kawy pakowane są w opakowania neutralne klimatycznie o objętościach 500g i 2kg.

Obecnie dostępne kawy:

Kawa specialty Brazil Fazenda Serrinha
Region Cerrado Mineiro,
Położenie upraw: 1200 m n.p.m,
Odmiana: Red Catuai,
Obróbka: naturalna
Farmer: Jose Maria de Oliveira;
Stawka płacona przez palarnię za kilogram zielonego ziarna: 3,80 euro
(podczas gdy średnia cena rynkowa w 2019 to zaledwie 1,96 euro/kilogram);
Udział farmera w łańcuchu dostawy: oprócz uprawy farmer zajmuje się również obróbką i eksportem kawy (direct trade);
Korzyści dla społeczności: stawki dla pracowników rolnych wyższe niż przeciętne, wybudowany dom seniora dla emerytowanych pracowników, wyposażona pracownia komputerowa dla dzieci;
Korzyści dla środowiska: zrównoważone metody uprawy, certyfikaty Rainforest Association i UTZ.

Kawa Nicaragua La Estrella
Region: Nueva Segovia,1150-1700 m n.p.m
Farmer: La Estrella Community 
Kawa powstaje wspólnym wysiłkiem rolników z małej wioski – łączą swoje niewielkie zbiory, żeby uzyskać mieszankę o większej powtarzalności.
Odmiana: różne
Obróbka: myta
Eksporter: Caravela Coffee
Caravela Coffee to firma pozyskująca zielone ziarno w ścisłej współpracy z rolnikami. Pomaga im podnosić jakość kawy poprzez wdrażanie bardziej efektywnych i zarazem zrównoważonych sposobów uprawy. Zaowocowało to mikrouprawami, które osiągają najwyższe oceny w rankingach kaw specialty. Ale dla osiągnięcia znaczącego efektu ekonomicznego rolnicy muszą też znajdować rynki zbytu dla większych upraw, nieco niżej ocenianych w rankingach. Dzięki uważnej selekcji i kontroli jakości mogą oferować kawę pyszną, jakościową i zrównoważoną (ekologicznie i ekonomicznie).
Ceny: rolnicy uzyskują ok. 40% wyższy dochód niż mieliby w modelu giełdowej wyceny kawy/
Cena płacona przez Caravela Coffee: 4,67€ (FOB)/ 3,19 €/kg (Farm Gate Price).
Średnia stawka na rynku komercyjnym w 2019: 1,96€/kg

Jak możesz dołączyć do projektu?

Zgodnie z filozofią projektu kawę sprzedaje i wysyła bezpośrednio palarnia. My jedynie pomagamy dotrzeć z informacją do polskich kawiarni, restauracji, hoteli i biur zainteresowanych stałym zakupem kawy wysokiej jakości w rozsądnej cenie. Dostarczamy próbki, organizujemy cuppingi, a w razie potrzeby pomagamy w ustawieniu parametrów młynka i ekspresu.

W tej chwili dostępne są kawy wybierane i wypalane przede wszystkim z myślą o espresso i innych kawach z ekspresu ciśnieniowego. Niektóre z nich (np. Brazylia) doskonale sprawdzają się w ekspresie przelewowym. Docelowo pojawią się również kawy pod filtry.

Chcesz poznać szczegóły oferty? Zapraszamy do kontaktu.