Mirage to efekt połączenia całej dostępnej wiedzy na temat klasycznej konstrukcji ekspresu opartej na wymiennikach ciepła (HX) i innowacji wprowadzonych przez inżynierów Kees van der Westen. To nowa, zmodernizowana wersja, sprawdzonej od lat technologii “e61”, zapewniająca wszystko czego oczekują współcześni bariści: precyzyjną stabilność temperatury, wyjątkową preinfuzję i niewyczerpalną pojemność zbiornika pary.

  • Program automatycznego back-flusha. Idealny przy dużym ruchu dla utrzymania ekspresu w czystości i idealnego smaku espresso. Grupa uruchamia się i wyłącza po 8 razy w cyklu automatycznego back-flusha
  • Energooszczędny system wylewki gorącej wody. Poprzez użycie mieszalnika zimnej i gorącej wody z bojlera, zużywane jest mniej energii, a woda z wylewki ma odpowiednią temperaturę do uzupełnienia americano, wypływa gładkim strumieniem i łatwo zaprogramować pożądaną objętość porcji wody za pomocą jednego przycisku
  • Panel sterujący może być wyposażony w 5 przycisków (4 programowalne i jeden ciągły), bądź w stylową dźwignię (2 programowalne położenia dźwigni i jeden ciągły). Panel przycisków można łatwo zamienić na panel z dźwignią i na odwrót, nawet po zakupie
  • Tacka ociekowa posiada regulowaną wysokość dzięki czemu łatwo ją dostosować do kubków i filiżanek używanych w konkretnej kawiarni. W opcji można ekspres wyposażyć w podnoszoną tackę pod najmniejsze filiżanki od espresso.
  • Elektroniczna kontrola temperatury PID w bojlerze, z trybem eco, oszczędzającym energię gdy ekspres nie jest używany.
  • Każda grupa wyposażona jest standardowo w system PPIC (Progressive Preinfusion Cylinder). Wolniejsza, progresywna i precyzyjna preinfuzja przy każdym zaparzeniu powoduje, że możemy kawę mielić jeszcze drobniej, ekstrahując więcej z danej porcji, zapobiega kanałowaniu, nierównomiernenu rozmieszczeniu drobin kawy w sitku podczas zaparzania i zapewnia wyższą powtarzalność każdego espresso.
  • Szeroki wybór sitek do portafiltrów
  • Długowieczne uszczelki grup, które nigdy nie parcieją i nie sztywnieją
  • Prysznice grup wykonane w technologii membranowej powodują, że grupa zaparzająca pozostaje czysta i dużo mniej drobin kawy jest zasysane z powrotem, kiedy kończymy ekstrakcję. Dodatkowo zapewnia równomierną dystrybucję gorącej wody podczas ekstrakcji espresso.
  • Wyjątkowy system bezpieczeństwa i ochrony elementów grzewczych. Ekspres automatycznie wyłącza się gdy dzieje się coś niepokojącego (np. Elektrozawory są otwarte dłużej niż 120 sekund) 
  • Cała rama ekspresu wykonana ze stali nierdzewnej
  • Duża pojemność bojlera  (13 litrów dla 2 grupowego Duette, 19 litrów dla 3 grupowego Triplette)
  • Wysokie nóżki zapewniają wygodę w utrzymaniu czystości baru.

OPCJE

  • Regulowany reduktor przepływu wody w wymienniku ciepła pozwalający na indywidualne dostosowanie temperatury zaparzania espresso, niezależnie od  temperatury w bojlerze głównym. Indywidualnie na każdej grupie.
  • Dysza pary uruchamiana pedałem nożnym, dla jeszcze większej wygody baristy i zwiększenia tempa obsługi
  • Dowolny kolor wykończenia obudowy z palety RAL (mat, połysk, satyna)
  • Boczne szklane panele z dowolnym projektem, albo całkowicie transparentne
  • Dodatkowa tacka na dzbanki do mleka
  • Dodatkowa powierzchnia na filiżanki na górze ekspresu

ZALETY

Blisko 55 lat po prezentacji systemu E61 inżynierowie KVDW uważają, że ten klasyczny system, szczególnie w aspekcie wydajności i stabilności termicznej jest do tej pory bezkonkurencyjny i często przewyższa technologie oparte na kilku bojlerach. Dzięki udoskonaleniom wprowadzonym w modelu Mirage ten system wydaje się niezwykle stabilny i powtarzalny, a jednocześnie wyjątkowo prosty w obsłudze i utrzymaniu. Nawet przy zlaniu z głównego bojlera dużych ilości wody, temperatura parzenia pozostaje wciąż taka sama. Udało się to osiagnąć między innymi dzięki zrekonstruowanym mosiężnym 4kg grupom, które doskonale stabilizują temperaturę wody przeznaczonej do zaparzenia espresso. Nawet przy zmiennych warunkach zewnętrznych, dzięki udoskonalonemu technicznie wymiennikowi ciepła i konstrukcji grup zaparzających, temperatura zaparzania espresso pozostaje zawsze taka sama.