Spirit – ekspres do kawy od Kees van der Westen

Mistrzowska multibojlerowa maszyna stworzona do obsługi bardzo dużego ruchu. Wyjątkowo precyzyjna, wydajna, o olbrzymich możliwościach.

  • Standardowo wyposażona w 2 zewnętrzne pompy. Jedna przeznaczona wyłącznie do zaparzania espresso, druga do uzupełniania bojlera głównego i dobierania zimnej wody do wylewki wody gorącej. Wszystko po to by pobór zimnej wody do bojlera głównego w żaden sposób nie wpływał na ekstrakcję espresso. Dodatkowo w momencie poboru gorącej wody do zaparzenia espresso, pobór zimnej wody do bojlera głównego jest automatycznie przerywany, tak by zapewnić optymalną stabilność temperaturą wody w grupach zaparzających
  • Elektroniczne sekundniki umieszczone nad każdą z grup
  • Podświetlana tylna obudowa z możliwością umieszczenia własnego logo
  • Ergonomiczna i intuicyjna obsługa grup zaparzających za pomocą dźwigni z możliwością programowania
  • Elektroniczny system kontroli temperatury PID osobny dla każdego bojlera z przejrzystym wyświetlaczem.
  • Program automatycznego back-flusha. Idealny przy dużym ruchu dla utrzymania ekspresu w czystości i idealnego smaku espresso. Grupa uruchamia się i wyłącza po 8 razy w cyklu automatycznego back-flusha
  • Energooszczędny system wylewki gorącej wody. Poprzez użycie mieszalnika zimnej i gorącej wody z bojlera, zużywane jest mniej energii, a woda z wylewki ma odpowiednią temperaturę do uzupełnienia americano, wypływa gładkim strumieniem i łatwo zaprogramować pożądaną objętość porcji wody za pomocą jednego przycisku
  • Tacka ociekowa posiada regulowaną wysokość dzięki czemu łatwo ją dostosować do kubków i filiżanek używanych w konkretnej kawiarni. W opcji można ekspres wyposażyć w podnoszoną tackę pod najmniejsze filiżanki od espresso.
  • Elektroniczna kontrola temperatury PID w bojlerze, z trybem eco, oszczędzającym energię gdy ekspres nie jest używany.
  • Każda grupa wyposażona jest standardowo w system PPIC (Progressive Preinfusion Cylinder). Wolniejsza, progresywna i precyzyjna preinfuzja przy każdym zaparzeniu powoduje, że możemy kawę mielić jeszcze drobniej, ekstrahując więcej z danej porcji, zapobiega kanałowaniu, nierównomiernenu rozmieszczeniu drobin kawy w sitku podczas zaparzania i zapewnia wyższą powtarzalność każdego espresso.
  • Szeroki wybór sitek do portafiltrów
  • Długowieczne uszczelki grup, które nigdy nie parcieją i nie sztywnieją
  • Prysznice grup wykonane w technologii membranowej powodują, że grupa zaparzająca pozostaje czysta i dużo mniej drobin kawy jest zasysane z powrotem, kiedy kończymy ekstrakcję. Dodatkowo zapewnia równomierną dystrybucję gorącej wody podczas ekstrakcji espresso.
  • Wyjątkowy system bezpieczeństwa i ochrony elementów grzewczych. Ekspres automatycznie wyłącza się gdy dzieje się coś niepokojącego (np. elektrozawory są otwarte dłużej niż 120 sekund) 
  • Cała rama ekspresu wykonana ze stali nierdzewnej
  • Duża pojemność bojlera głównego (10,5 litrów dla 2 grupowego Duette, 19,5 litrów dla 3 grupowego Triplette)
  • Duża pojemność bojlerów z wodą do zaparzania espresso (2,1l każdy)
  • Wysokie nóżki zapewniają wygodę w utrzymaniu czystości baru, a jednocześnie ekspres jest na tyle niski, że bez problemu barista jest w stanie utrzymać kontakt wzrokowy z gośćmi i obserwować kawiarnię
  • Grupy prysznica stworzone z neutralnych temperaturowo polimerów, które zapobiegają utracie ciepła podczas zaparzania i przypaleniom olejków i tłuszczów z kawy podczas ekstrakcji oraz pozostają dłużej czyste
  • Wskaźnik ciśnienia zaparzania osobny dla każdej grupy
  • Temperatury wody w bojlerach zaparzających może być regulowana z dokładnością do 0,1 st Celsjusza za pomocą jednego przycisku na obudowie ekspresu.

OPCJE

  • System Idro-Matic pozwalający na regulowaną, progresywną, płynną preinfuzję. Dzięki niemu możliwe jest dowolne ustawienie początkowego ciśnienia wg własnych preferencji.
  • Indywidualna zewnętrzna pompa dla każdej z grup, pozwalająca na utrzymanie najwyższej możliwej stabilności zaparzania espresso, ustawienia różnego ciśnienia zaparzania dla każdej z grup i eksperymentowania z różnymi systemami uzdatniania wody na każdej z grup z osobna.
  • Dodatkowa tacka na dzbanki do mleka
  • Podwyższona tacka na filiżanki od espresso
  • Podświetlany panel tylnej obudowy z dowolną grafiką lub logo
  • Dysza pary uruchamiana pedałem nożnym, dla jeszcze większej wygody baristy i zwiększenia tempa obsługi
  • Dowolny kolor wykończenia obudowy z palety RAL (mat, połysk, satyna)