Pyszna kawa, którą przygotujesz bez drogiego sprzętu i specjalistycznych umiejętności. Idealna w domu, biurze lub domku letniskowym. W dowolnej ilości. Na każdą kieszeń. Poznaj frenchpress – najbardziej uniwersalny zaparzacz do kawy (i nie tylko do niej).

Frenchpress jest tani 

To chyba najtańsze urządzenie do parzenia kawy. Ceny frenchpressów zaczynają się od 30 złotych. Zasada działania jest we wszystkich ta sama. Różnice w cenach wynikają z rozmiaru, designu i jakości użytych materiałów. Jeśli już wiesz, że kawa z frenchpressa Ci smakuje i będziesz z niego często korzystać, warto dopłacić za solidniejsze wykonanie. W tych najtańszych może się bowiem zdarzyć, że w wyniku intensywnej eksploatacji odpadnie sprężyna okalająca dół tłoka. 

A jeśli cenisz estetykę, to może zamiast najtańszego modelu wybierzesz coś ciekawszego lub bardziej eleganckiego? Do sklepu wybrałam takie frenchpressy, które nie kosztują dużą, a cieszą oko i będą trwalsze niż najtańsze modele z dużą ilością plastiku. 

Frenchpress nie generuje żadnych innych wydatków. Nie używa się w nim filtrów, a do zalania kawy wystarczy najzwyklejszy czajnik, bez specjalnej wylewki czy termometru. 

We frenchpressie kawa musi się udać

Ta metoda parzenia nie wymaga też żadnych specjalistycznych umiejętności. Wystarczy, że  użyjesz kawy dobrej jakości i świeżej, filtrowanej wody. 

Z testów Jamesa Hoffmana wynika, że nawet znaczące różnice w grubości mielenia nie powodują radykalnego pogorszenia smaku. Inaczej niż w metodach przelewowych – w nich mielenie odległe od zalecanego kończy się zwykle niepijalną kawą. 

A to oznacza, że nawet bez super młynka możesz zaparzyć świetną kawę. Jeśli ktoś Ci ją zmieli nieprawidłowo, to też nie ma tragedii. Kawa może nie będzie idealna, ale i tak smaczna.

Zawsze też możesz posterować czasem parzenia. Jeśli Twój młynek mieli tylko bardzo drobno i kawa robi się gorzkawa, to wystarczy, że skrócisz czas parzenia. W dripie i innych metodach przelewowych nie masz takiej możliwości – tam parzenie trwa tyle, ile woda będzie przedostawać się przez filtr z kawą. 

Nie musisz też mierzyć temperatury wody. Nawet jeśli jest wrząca, to w trakcie zalewania zgubi te 4-5 stopni  i będzie optymalna do parzenia. Zalewa się zwyczajnie, bez konieczności kolistych ruchów (jak w dripie), dlatego wystarczy Ci zwykły czajnik. 

Również 2-3 gramy kawy więcej lub mniej nie wpłynie znacząco na smak kawy. Dlatego nie musisz mieć nawet wagi baristycznej  – możesz użyć zwykłej kuchennej. Albo nawet odmierzać kawę na łyżki, a wodę dowolną kuchenną miarką. 

Dokładną instrukcję znajdziesz w tekście o tym, jak parzyć kawę we frenchpressie

We frenchpressie każda kawa się nadawa

A dokładniej: każda świeżo palona kawa, z dobrego źródła. Ale nie ma znaczenia, czy będzie to kawa przelewowa czy kawa klasyczna, do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Frenchpress dobrze zaparzy oba typy kaw. A Ty sprawdzisz, jakie kawy wolisz. Cięższe, ciemniej palone i bardziej tradycyjne w smaku kawy klasyczne? Czy raczej jaśniejsze, subtelniejsze i bardziej zróżnicowane smakowo kawy przelewowe. 

Z doświadczeń w prowadzeniu sklepu widzę, że większość osób zaczyna od kaw klasycznych, ale kiedy w końcu spróbuje przelewowych, to już przy nich zostaje. Choć są też osoby, które upodobały sobie wybitnie klasyczną Brazylię i tylko ją piją. 

Jeśli chcesz, możesz od razu dowiedzieć się więcej o wybieraniu kawy do frenchpressu (i klasycznej “fusiastej”).

Frenchpress zajmuje mało miejsca

Dzbanek o pojemności 350ml zajmie niewiele więcej miejsca w szafce niż szklanka. A zaparzysz w nim po małej kawie dla dwóch osób lub dużą kawę dla siebie. 

Oszczędność miejsca wynika też z tego, o czym pisałam wcześniej – do parzenia kawy we frenchpressie nie potrzebujesz dodatkowych, typowo baristycznych sprzętów. Oczywiście z wagą będzie Ci łatwiej, a smak kawy będzie bardziej powtarzalny, ale na początek może to być waga kuchenna. 

Frenchpress jest tak mały, że można go zabrać ze sobą na wakacje – zwłaszcza, jeśli podróżujesz samochodem i nie ma ryzyka, że dzbanek potłucze się w drodze. Albo jeśli masz taki w obudowie metalowej.  Będzie idealny w domku letniskowym – nie potrzebujesz nawet kuchenki, wystarczy, że masz czajnik elektryczny.

Parzenie we frenchpressie jest eko 

Parzenie kawy we frenchpressie może być zerowaste

Nie używasz żadnych filtrów. Fusy kawy idealnie nadają się na kompost, a mogą być też użyte do wyrobu domowego peelingu albo użyźnienia roślin doniczkowych. 

Sprzęt nie jest elektryczny, więc nie zużywa dodatkowego prądu na rozgrzanie się, jak np. ekspres ciśnieniowy. Nie będzie też nigdy elektrośmieciem.

Nie potrzebujesz żadnych tabletek i preparatów do czyszczenia. Frenchpress wystarczy umyć tak samo jak zwykłe naczynia. 

Ostrożnie używany może posłużyć przez długie lata. 

Frenchpress jest uniwersalny

Przede wszystkim z łatwością dobierzesz jego wielkość do swoich potrzeb. Najporęczniejsze wydają mi się: frenchpress 350 ml i 600 ml.  Ale jeśli potrzebujesz coś większego, to znajdziesz również litrowe – idealne, jeśli chcesz zaparzyć kawę dla całej rodziny albo dla gości. 

Ale uniwersalność tego sprzętu polega również na tym, że można w nim parzyć kawę, herbatę, zioła, a nawet spieniać mleko do białych kaw. Jeśli więc nawet kawa z frenchpressu okaże się nie dla Ciebie, to możesz dzbanek wykorzystać do innych celów. 

Jak widzisz, frenchpress to idealny sprzęt dla minimalistów. Można w nim parzyć świetną kawę, w dowolnej ilości – w prosty sposób i bez zbędnych gadżetów. Wystarczy tylko kilka minut parzenia, by cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą.

Przydatne albo ciekawe? Będzie mi miło, jeśli podasz tekst dalej. Dziękuję!