Jak poprawić jakość domowej kawy?

Rady dla zaczynających przygodę z kawami wysokogatunkowymi.

Jeśli kupujesz dobrą kawę i chcesz się upewnić, czy właściwie się nią obchodzisz, to ten tekst jest dla Ciebie.

A jeśli chcesz się dowiedzieć, jak parzyć kawę, żeby wydobyć z niej maksimum smaku, to również dobrze trafiłeś.

Będzie to krótki przewodnik po podstawowych czynnikach wpływających na to, jak dobrą kawę zaparzysz.

Po 3 minutach lektury zdołasz poprawić swoją kawę o co najmniej 100%.

Dobra kawa

Wiadomo, to podstawa. Najlepsza kawa to kawa specialty lub premium. Czasem możesz spotkać określenie single origin, które też dobrze wróży. Używaj kawy, która ma na opakowaniu następujące informacje: data palenia, nazwa palarni, kraj i region pochodzenia kawy, nazwę gatunku kawy (coś więcej niż informacja 100% arabika), wysokość upraw.

Ważne, żeby kawa była dobrze dobrana do metody zaparzania. Generalnie w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce dobrze sprawdzają się kawy ciemniej palone – ale odradzam kawy bardzo mocno palone (bo poza smakiem spalonej kawy nic w nich nie czuć). Natomiast do metod przelewowych (np. ekspres przelewowy) lepiej wybrać kawy jaśniej palone – będzie w nich więcej aromatów i smaków. W miarę eksperymentowania można te generalne założenia modyfikować – i w ten sposób szukać swoich smaków.

W metodach takich jak frenchpress czy zalewanie kawy gorącą wodą dobrze sprawdzą się oba typy palenia – to już kwestia preferencji smakowych. Ale ja zawsze zachęcam do popróbowania kaw jaśniej palonych, z nutami owocowymi lub kwiatowymi – dopiero one pokazują, że kawa może smakować zupełnie inaczej. W delikatesach szukaj ich w sekcji „ekspres przelewowy”.

Woda

Ale równie ważna jest… woda. Dlatego zawsze należy używać świeżej, przefiltrowanej, miękkiej wody. Do domowego użytku w zupełności wystarczy woda z dzbanka typu Dafi albo Brita. Ale jeśli masz filtr kolumnowy lub odwróconą osmozę – to już bajka. Tylko pamiętaj, że wkłady do filtrów trzeba regularnie wymieniać.

Woda ma wpływ zarówno na smak kawy, jak i na żywotność ekspresów. dlatego warto co jakiś czas odkamienić zarówno ekspres, jak i czajnik. Kamień może np. objawiać się w podwyższonej goryczy kawy. Odkamienianie jest proste i tanie – wystarczy kwasek cytrynowy.

Jeśli zalewamy kawę gorącą wodą albo używamy frenchpressa, warto użyć wody o temperaturze ciut niższej niż wrzątek (między 92 a 96 stopni) – drobna różnica, a polepsza smak kawy.
Kawa „fusiasta” i z frenchpressa najlepiej smakuje po kilku minutach od zaparzenia (a z kolei czas parzenia to 4-5 minut od zalania wodą).

Proporcje

Przyjmuje się, że wyjściowa proporcja do kaw sypanych, przelewowych albo z frenchpress to 5-7g kawy na 100 ml/g wody. Dotyczy kaw sypanych, przelewowych albo z frenchpressa. Można ją modyfikować i dopasowywać do gustów, ale wychodząc od tej podstawowej proporcji.

W przypadku domowych ekspresów ciśnieniowych sprawa jest prostsza – ekspres sam odmierza porcję kawy.

Jeśli masz ekspres kolbowy z zewnętrznym młynkiem, to możesz samodzielnie ustawić swoje kawowe ratio (czyli stosunek kawy do wody). Podstawą receptury jest tu espresso – bo dopiero z niego robisz americano lub kawę mleczną.

Wyjściowa proporcja w kawach specialty to 1:2, czyli 20g kawy, żeby uzyskać 40g espresso (tak, tak – bariści ważą espresso), ale w zależności od upodobań smakowych i kawy, może się okazać, że idealne espresso zaparzysz z proporcji bliższej 1:30. Tradycyjny, włoski kanon dla espresso jest bliżej właśnie tej drugiej proporcji – głosi bowiem, że z 7g kawy powinniśmy uzyskać ok 25ml naparu.

Mielenie

Każde urządzenie do robienia kawy lub sposób zaparzania wymaga innego mielenia. Różnice są spore – od niemal pyłu do ekspresu ciśnieniowego po całkiem grube cząsteczki do frenchpressa. Pomiędzy mamy kawiarkę (dość drobno), ekspres przelewowy (średnio) i kawę sypaną (średnio, ale trochę grubiej). Tymczasem w sklepie mamy kawy zmielone na jedną, rzekomo uniwersalną, grubość.

Jeśli więc nie masz w domu młynka, który pozwoliłby na regulację grubości przemiału, to kupując kawę u mnie lub w kawiarni specialty poproś o zmielenie do konkretnego urządzenia.

Na temat mieleniu w domu i domowych młynków przygotowałam osobny artykuł.

Mam nadzieję, że zastosowanie tych kilku prostych rad, zaowocuje Ci znacznie lepszą kawą. Powodzenia!

P.S. W kolejnych odcinkach podzielę się z Tobą prostymi radami na polepszenie kawy parzonej najprostszymi i najtańszymi domowymi sposobami – „fusiastej”, z frenchpressa i z kawiarki.

Jeśli tekst Cię zainteresował i wydał się pomocny, możesz go polubić na moim profilu Facebookowym. Z góry dziękuję!

Do tej pory kupowałeś zwykłą kawę w markecie i dopiero zaczynasz przygodę z lepszą kawą? Aż Ci zazdroszczę odkryć, które…

Opublikowany przez TE KAWY Czwartek, 14 maja 2020

Skomentuj