naprawdę dobre kawy

Odkryj bogactwo kawowych smaków

JAKIE KAWY TU ZNAJDZIESZ?

PYSZNE. Kawa ma smakować. Dlatego tworzę ofertę tak, żeby każdy znalazł coś dla siebie –i ktoś, kto zastrzega „tylko nie kwaśna!” i miłośnik nut cytrusowych. Użytkownik ekspresu ciśnieniowego i fan kawy przelewowej. Kawowy odkrywca i zwolennik tradycyjnych smaków.

JAKOŚCIOWE. Tu znajdziesz wyłącznie kawy premium i specialty. Wiadomo skąd pochodzą, w jakich warunkach rosły, jakiej obróbce je poddano oraz kto i je kiedy je wypalił. Również mieszanki (blendy) komponowane są z ziaren wysokiej jakości.

ŚWIEŻO PALONE. Wszystkie kawy zamawiam na bieżąco, bo świeżość jest dla mnie ważniejsza niż rabaty za większe zakupy. Kawy jakościowe nadają się do spożycia przez rok od wypalenia, ale z czasem tracą część swoich walorów smakowych. Dlatego lepiej je wypić do 5-6 miesięcy od daty wypału. Ale i tak staram Ci się je dostarczyć maksymalnie kilka tygodniu po wypaleniu. Dla porównania – kawy sklepowe mają zwykle 12-18 miesięcy przydatności do spożycia, a daty palenia raczej nie znajdziesz na opakowaniu.

ZIARNISTE. Kawa ziarnista dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Kawę w ziarnach łatwiej ocenić – stopień palenia, jakość ziaren (tak przy okazji – unikaj kaw oleistych, które są tak spalone, że aż się świecą). A przede wszystkim – nie ma czegoś takiego jak uniwersalne mielenie. Każda metoda parzenia wymaga innej grubości przemiału. Jeśli nie masz odpowiedniego młynka, mogę zmielić Ci kawę tuż przed dostawą – kawa świeżo mielona to coś zupełnie innego niż zmielona rok temu (jak to jest w przypadku kaw sklepowych).

Z RÓŻNYCH KRAJÓW. Wiem, że ludzie mają różne gusta. Dlatego dbam o różnorodność kaw. A z kawą jak z winem – każdy kraj, a nawet region to inne odmiany i smaki. Brazylia to kawowe klasyki – nuty orzecha, czekolady, karmelu. Inne kraje Ameryki Południowej i Centralnej to nadal dużo słodyczy, a do nut orzechowo-czekoladowych dołączają skojarzenia ze słodkimi owocami. Z kolei Afryka to jeszcze więcej owoców, już raczej cytrusowych, ale też nuty kwiatowe, herbaciane. Tak w dużym uproszczeniu – szczegółowe profile smakowe znajdziesz w opisach kaw.

ROZSĄDNE CENOWO. Kupujesz kawę 250g w markecie za około 20 zł. A potem widzisz takiej samej wielkości kawę za 60-70 zł w kawiarni specialty. Trudno zrozumieć różnicę, prawda? No i nie chcemy, żeby nasze wydatki na kawę wzrosły 3-krotnie. Doskonale to rozumiem. Dlatego wyszukuję kawy wysokiej jakości w przystępnych cenach – od 24 zł za 250 g (w większych opakowaniach wychodzi taniej). Kilka złotych więcej niż w markecie,
a różnica kolosalna.

Zwracam też uwagę na aspekty ekologiczne. Działam głównie lokalnie – dowozy grupuję w jeden dzień tygodnia. Korzystam z minimalistycznych opakowań z wielokrotnym zamykaniem – stali klienci mogą je zbierać i odsyłać na mój koszt do ponownego wykorzystania. Opakowania kilogramowe są biodegradowalne – można je kompostować. Nie owijam paczek w stretch, nie używam folii bąbelkowej i wypełniaczy kartonów (chyba że zamówisz kawę na prezent – wtedy jako wypełniacz zastosuję coś z recyklingu). Więcej na ten temat znajdziesz w zakładce ekologia.

Co równie ważne, kawy specialty i premium to produkty powstające w bardziej zrównoważonym ekonomicznie
i przyrodniczo modelu
. Uprawiające je rodziny zarabiają lepiej niż robotnicy rolni na wielkich, przemysłowych plantacjach. Mniej cierpi też przyroda – kawy specialty pochodzą głównie z małych upraw, nie korzystających
z chemicznych środków ochrony roślin i nie dewastujących okolicznej przyrody. Wiele z gospodarstw rośnie na terenach górzystych, co wyklucza maszynowe zbieranie kawy (mniejsze zatrucie powietrza), a jednocześnie zapewnia większą naturalną ochronę przed szkodnikami (eliminacja pestycydów).

Kawy wysokogatunkowe to również kawy zdrowsze – to zasługa jaśniejszego (krótszego) palenia, świeżości
i lepszej jakości ziaren. Wiele osób, odkąd zaczęło pić dobrą kawę, przestało odczuwać jakiekolwiek „pokawowe” dolegliwości. Ponadto wyjątkowe walory smakowe tych kaw zachęcają od rezygnacji z dodawania mleka, które wielu osobom szkodzi.

Więcej o kawach jakościowych dowiesz się z tych tekstów:

Co to jest kawa specialty?

Jakość kawy

Skąd się bierze smak w kawie?

A może wolisz od razu spróbować? Jeśli tak, to zapraszam do sklepu.