Biała kawa bez mleka

Biała kawa bez mleka

Nie pij mleka, będziesz wielki! Nie wyobrażasz sobie kawy bez mlecznej pianki i tego wyjątkowego połączenia smaków? Nie musisz. Rynek alternatyw roślinnych szybko się rozwija i już za chwilę to kawa z nie-mlekiem może być smaczniejsza. Zobacz, dlaczego warto ograniczyć mleko i ile dobrego przynosi ta decyzja. Według branżowych statystyk około 90% kaw sprzedawanych w kawiarniach to kawy z dodatkiem…

A jak: alternatywy, americano i arabika

A jak: alternatywy, americano i arabika

Pierwsza odsłona słownika kawowego. Hasła na bieżąco publikuję na Facebooku i Instagramie. Tutaj trafiają zbiorczo – podpięte pod daną literę. Jeśli chcesz, żeby w słowniku znalazło się konkretne pojęcie, wpisz propozycję w komentarzu. Alternatywy Potoczna, zbiorcza nazwa dla kawy przygotowywanych metodami alternatywnymi (ręcznymi). Do metod tych zalicza się parzenie w dripie, chemeksie, aeropresie i wielu innych prostych urządzeniach, które działają…

50 twarzy kawy: Espresso Romano

50 twarzy kawy: Espresso Romano

Poznaj kawę kojarzoną z okolicami Neapolu. Bez trudu przygotujesz ją w domu (np. w kawiarce). Można ją podawać na ciepło, na zimno, z mlekiem lub bez. Podobno idealna na kaca. To kombinacja 3 składników: espresso, cytryny i łyżeczki cukru. Niektórzy dają plaster cytryny, inni wyciskają sok z tego plastra, ale są też zwolennicy kandyzowanej cytryny. W barach można spotkać również…

50 twarzy kawy: kawa z masłem

50 twarzy kawy: kawa z masłem

Kilka lat temu świat ogarnęła moda na kawę z masłem (Butter Coffee), nazywaną też kuloodporną (Bulletproof Coffee). Wciąż jest żelaznym punktem zimowego menu wielu kawiarni, a tysiące ludzi robi ją codziennie rano w domu. Jak to się stało, że coś tak, wydawałoby się, obrzydliwego podbiło świat? I skąd w ogóle pomysł? Popularność kawy maślanej zawdzięczamy skojarzeniu jej z dietą ketogeniczną…

Ekspres przelewowy: jaki i dla kogo?

Ekspres przelewowy: jaki i dla kogo?

Ekspresy przelewowe przegrywają w Polsce z ciśnieniowymi. A przecież „przelewowiec” to najprostszy sposób na zrobienie kubka doskonałej czarnej kawy. Na dodatek taki z najwyższej półki, z międzynarodowym stemplem jakości, kosztuje mniej niżbardzo podstawowy automat ciśnieniowy.Warto więc go na nowo odkryć! Jeśli jednak w kawie najbardziej lubisz mleczną piankę, to faktycznie ekspres przelewowy nie jest dla Ciebie. Ale jeżeli pijesz głównie…

Kawa? Byle nie kwaśna!

Kawa? Byle nie kwaśna!

Większość osób pytanych o to, jaką kawę lubi, odpowiada: tylko żeby kwaśna nie była! To podstawowe kryterium wyboru i w zasadzie jedyne oczekiwanie w stosunku do kawy. A jednocześnie znawcy wysoko cenią kawy kwaskowe. Skąd ta różnica? Czy może chodzić o różne rodzaje kwasowości? Po tym artykule wszystko powinno być jasne. Wyznaję zasadę, że kawa ma sprawiać przyjemność. Dlatego jeśli…

Kawa bezkofeinowa – pyszna, bezpieczna i naturalna

Kawa bezkofeinowa – pyszna, bezpieczna i naturalna

Jeśli pamiętasz kawę bezkofeinową sprzed lat, to pewnie nie masz dobrych wspomnień. Czas to zmienić! Teraz nawet kawy specialty są w wersji bezkofeinowej. A proces usuwania kofeiny może być całkowicie bezpieczny i nie zmieniać smaku kawy. Czyli wreszcie mamy sensowną alternatywę dla ludzi, którzy muszą ograniczać kofeinę, a nie chcą rezygnować z kawy. Z zachodnich statystyk wynika, że już około…

Prezenty kawowe do 200 zł

Prezenty kawowe do 200 zł

Prezenty kawowe do 200 zł To idealny moment, żeby zacząć gromadzić prezenty świąteczne. Dzisiaj subiektywny wybór podarunków kawowych dla różnych typów kawoszy, w przedziale kilkanaście – dwieście złotych. Ale znajdą się podpowiedzi dla krezusów. Wszystkie propozycje są do kupienia w polskim internecie, więc możecie zrobić zakupy szybko i bezpiecznie.  W tym roku kupowania prezentów lepiej nie zostawiać na ostatnią chwilę.…

Automatycznie lepsza kawa. Jak to zrobić?

Automatycznie lepsza kawa. Jak to zrobić?

Masz w domu lub w biurze ekspres ciśnieniowy? Założę się, że to automat. Tylko dwóch moich klientów ma manualne ekspresy kolbowe. Dla większości z Was najważniejsza jest prostota obsługi. Jak to połączyć z dbałością o lepszy smak kawy? Chociaż moje serce jest po stronie ekspresów przelewowych, to najwięcej jest tu „ciśnieniowców”. Chciałabym więc o Was jakoś zadbać tekstowo. Zbieram się…