Ekspres wyjątkowy jak Ty

Ekspres wyjątkowy jak Ty

Ekspresy Kees van der Westen to nie tylko jakość, niezawodność i najwyższa półka technologiczna. To również wyjątkowy design, który może być jeszcze bardziej unikalny. Bo dopasowany do Ciebie i Twojego biznesu. Personalizacja ekspresu, zwana też customizacją, w Kees van der Westen odbywa się na różne sposoby. W skrócie mówiąc, może dotyczyć albo wyposażenia i funkcji ekspresu albo wyglądu. Dzisiaj opowiem…

Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Można to zrobić szybciej, taniej i prościej niż sądzisz. Oto kilka ścieżek realizacji marzenia o prowadzeniu własnej kawiarni. Ścieżka 1: Samodzielne otworzenie kawiarni – totalnie od podstaw Droga wybierana chyba najczęściej. A jednocześnie najbardziej czaso- i kosztochłonna. Najczęściej zaczyna się od poszukiwania lokalu i negocjowania warunków wynajmu (choć tak naprawdę powinna od stworzenia konceptu). Potem długi remont/adaptacja lokalu, urządzanie i…

Najbardziej niedoszacowany koszt otworzenia kawiarni

Najbardziej niedoszacowany koszt otworzenia kawiarni

TO rozkłada wiele biznesów kawiarnianych. Poznaj koszt otworzenia własnej kawiarni, którego większość ludzi nie jest świadoma. A to on decyduje o przetrwaniu kawiarni przez pierwsze, najtrudniejsze miesiące. Kiedy myślisz o otworzeniu kawiarni, to jakie duże koszty przychodzą Ci do głowy? Na co musisz zabezpieczyć pieniądze, żeby w ogóle wystartować? Wiadomo, remont i wyposażenie! Większość ludzi wskazuje koszt remontu lub dostosowania…

O pożytkach z wiedzy

O pożytkach z wiedzy

Cieszy nas wzrastająca liczba kawiarni. Kibicujemy każdemu, kto spełnia marzenie o prowadzeniu własnej. A jednocześnie widzimy, że za tymi marzeniami nie zawsze stoi wystarczająca wiedza o kawie. Na szczęście wiedzę zawsze można uzupełnić. Gorzej, jeśli jest już za późno, żeby wycofać się z błędnych decyzji. Tyle razy słyszeliśmy – „szkoda, że nie trafiliśmy na Was wcześniej”, „gdybym to wiedział, otwierając…

Jak wydobyć więcej smaku z kawy?

Jak wydobyć więcej smaku z kawy?

Jeśli trafiliście tu, bo kupiliście paczkę kawy z żółtą naklejką, to pewnie coś, a może nawet sporo już wiecie o kawie. Mogą jednak zajrzeć tu również osoby, które kupiły lub dostały kawę w prezencie, bo po prostu ją lubią, choć nigdy się specjalnie nie zagłębiały w ten temat. Na pewno jednak łączy Was – i nas – miłość do kawy.…

Cel: najlepsze ekspresy ciśnieniowe na świecie

Cel: najlepsze ekspresy ciśnieniowe na świecie

Relacja z wizyty w holenderskiej manufakturze Kees van der Westen Nieustannie poszerzamy naszą wiedzę o kawie, kawiarniach i biznesie kawowym. Dlatego wybraliśmy się na intensywne, całodniowe szkolenie techniczne na temat budowy i działania ekspresów. Wreszcie naprawdę zrozumieliśmy, jak działają ekspresy 😏. A tym samym, czym różnią się poszczególne marki i modele. Na poziomie rozwiązań technologicznych, użytych materiałów i żywotności systemów.…

Jak niedoświadczony pracownik może zniszczyć reputację Twojej kawiarni

Jak niedoświadczony pracownik może zniszczyć reputację Twojej kawiarni

Masz w swojej kawiarni procedury wdrażania nowych pracowników? A system utrzymywania i kontroli jakości? To może chociaż spisane wszystkie receptury i pewność, że nikt ich nie modyfikuje wedle własnego uznania? Czy Twoi pracownicy dokładnie wiedzą, co poza obsługą gości należy do ich obowiązków? Nie? To przeczytaj, jak to się może przełożyć na wrażenie, z którym klient wychodzi z Twojej kawiarni.…

Filiżanki w kawiarni

Filiżanki w kawiarni

To temat rzeka. Wkraczamy bowiem w strefę estetyki, a wiadomo – ile osób, ile gustów. Ale spokojnie. Dziś tylko wstęp – jak się w ogóle zabrać do wybrania odpowiednich filiżanek do kawiarni? Przede wszystkim: wybór filiżanek to NIE JEST tylko wybór estetyczny. Równie ważne są aspekty funkcjonalne. Dopiero spośród filiżanek, które spełnią kryteria funkcjonalne możesz wybrać te, które Ci się…

Kawa specialty z projektu SuCH

Kawa specialty z projektu SuCH

Poznaj historię niezwykłego projektu, w którym wszyscy wygrywają. A potem przyłącz się do nas. Róbmy lepszą kawę i lepszy świat. Nie ma lepszej kawy niż kawa jakości specialty. Do tego jest to kawa uprawiana z dbałością o bioróżnorodność. A potem sprzedawana w sposób eliminujący liczbę pośredników – tak, by więcej pieniędzy zostawało u afrykańskich lub południowoamerykańskich rolników. Dlatego chcielibyśmy, żeby…