Czym wyróżniają się nasze szkolenia?

Przekazujemy tylko rzetelną, aktualną i popartą doświadczeniem wiedzę. Na co dzień prowadzimy dwie kawiarnie, reagujemy na najnowsze trendy w świecie kawy specialty, regularnie się dokształcamy oraz startujemy w zawodach baristycznych (a nawet sami je organizujemy).

Mamy obsesję na punkcie jakości. Kawę zamawiamy w jednej z najlepszych berlińskich palarni kawy specialty (Populus Coffee). Współpracujemy  z producentem prawdopodobnie najlepszych na świecie ekspresów ciśnieniowych (Kees van der Westen). Michał, szef naszego zespołu trenerskiego, pojechał nawet na kilka miesięcy do jednej z najbardziej obleganych kawiarni specialty na świecie (19grams), żeby mieć pewność, że spełniamy światowe standardy jakości. Mamy też w zespole Marzenę, współautorkę bestsellerowych książek na temat skutecznego uczenia wydanych przez WSiP i GWP, dzięki czemu świadomie tworzymy metodologię naszych szkoleń. Sami dokształcamy się w międzynarodowej, oficjalnej ścieżce edukacyjnej i certyfikacyjnej Specialty Coffee Association (barista/brewing/sensory skills).

Nasze szkolenia są totalnie praktyczne, ale zakorzenione w najnowszej, obiektywnej i potwierdzonej na świecie wiedzy. Każde szkolenie zaczynamy od niezbędnej, skondensowanej dawki teorii, żeby późniejsze eksperymentowanie i ćwiczenie praktycznych umiejętności było jak najbardziej świadome i efektywne.

Szkolenia organizujemy w prawdziwej kawiarni, a nie w sali wykładowej. Chcemy, żebyście poczuli klimat pracy w takim miejscu, urealnili wyobrażenie na temat zawodu baristy lub prowadzenia własnej kawiarni. Podczas szkoleń używamy wyłącznie profesjonalnego, nowoczesnego sprzętu i kawy wysokiej jakości (single origin lub specialty).

Pracujemy w małych grupach – do 3-5 osób w zależności od typu szkolenia. W ten sposób gwarantujemy każdemu realną możliwość nabycia konkretnych umiejętności. Dzięki temu możemy też dostosować przekaz i poziom trudności do aktualnej wiedzy oraz doświadczenia uczestników. Niezależnie od tego, czy szkolimy pasjonatów czy profesjonalistów zapewniamy wszystkim te same komfortowe warunki do nauki i tak samo dużo wymagamy (od siebie i od grupy). A jednocześnie dbamy o przyjazną atmosferę i przyjemność z eksperymentowania z kawą. Nasze szkolenia są udokumentowane certyfikatami uczestnictwa.

Stwarzamy możliwość dalszego rozwoju – dajemy dostęp do naszych autorskich materiałów oraz do gromadzonej przez nas latami biblioteki najlepszych książek o kawie (głównie anglojęzycznych). Nasze zbiory digitalizujemy, żeby ułatwić uczestnikom spoza Łodzi korzystanie z fachowej literatury. Doradzamy również w wyborze sprzętu i kawy do samodzielnych eksperymentów kawowych (lub do własnej kawiarni). Pozostajemy w kontakcie z naszymi „studentami” – odpowiadamy na pytania, pomagamy umocnić kawową pasję. Często uczestnicy stają się naszymi współpracownikami, otwierają własne kawiarnie lub palarnie albo olśniewają znajomych jako doskonali homebariści.

Ponieważ pracujemy w zespole i dbamy o małe grupy szkoleniowe, możemy zagwarantować nieodległe terminy szkoleń – nasze najpopularniejsze szkolenia realizujemy regularnie, co kilka tygodni. Lista szkoleń jest na bieżąco aktualizowana na stronie.

Organizujemy też szkolenia indywidualne oraz na zamówienie – najczęściej są to szkolenia dla nowo otwieranych kawiarni, zarówno baristyczne, jak i biznesowe. Ale szkolimy również uczniów szkół gastronomicznych, beneficjentów różnorodnych dotacji, osoby bezrobotne. Jesteśmy wpisani do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.

Prowadzimy ewaluację szkoleń – każdego uczestnika prosimy o wypełnienie ankiety. Do tej pory mamy 100% pozytywnych ocen. Można zapoznać się z nimi na stronie głównej na samym dole.

Szkolenia można szybko i wygodnie kupić w naszym prostym w obsłudze sklepie internetowym. System automatycznie aktualizuje dostępność miejsc – nie musisz więc pisać lub dzwonić, żeby sprawdzić, czy jest miejsce na dane szkolenie. Szkolenie możesz kupić też komuś na prezent – jeśli powiadomisz nas o takim zamiarze, prześlemy Ci spersonalizowany plik z zaproszeniem do samodzielnego wydrukowania w domu (bez ceny, za to ze wszystkimi informacjami organizacyjnymi). W przypadku szkoleń spersonalizowanych lub dla zamkniętej grupy prosimy o bezpośredni kontakt.


O nas:

Jesteśmy członkiem Speciality Coffee Association. Wyróżnieni żółtą czapką Gault & Millau. Certyfikowani przez SCA. Wielokrotnie zdobywaliśmy Łódzką Nagrodę Kulinarną dla Najlepszej Kawiarni, trzykrotnie zwyciężaliśmy w łódzkim Festiwalu Kawy. Nasi bariści rok po roku zdobywali 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2018 i 2019, są uczestnikami również Mistrzostw Polski Latte Art i Cup Tasters. To także finaliści prestiżowych zawodów t.j. Pro-infuzja, Dalla Corte Cup, Comandante Cup. Doświadczenie zdobywaliśmy m.in. na szkoleniach u Gwilyma Daviesa [Mistrz Świata Baristów], Leszka Jędrasika [4. miejsce Mistrzostw Świata Latte Art], Damiana Durdy [49th Parallel, Vancouver], Błażeja Walczykiewicza i Marty Niwińskiej [autoryzowani trenerzy Specialty Coffee Associaction i międzynarodowi sędziowie)] oraz w jednej z najbardziej obleganych kawiarni speciality w Berlinie – Tres Cabezas/19grams.